Okrakääpä


2 vyyhtiä Kauhavan kangas-aitan karstalankaa á 100 g ja 2 vyyhtiä Novita Woolia, 50 g vyyhti.

25 g kuivattua okrakääpää
  n. 8 l vettä
30 ml 10% ammoniakkia
300 g esipuretettua villalankaa

Okrakäävät paloiteltiin pieniksi viipaleiksi iltana ennen värjäystä ja laitettiin vähään veteen likoamaan. Liotus ei muuttanut liemen väriä oikein miksikään, niin ei tehnyt edes keittämisen aloittaminen seuraavana päivänä, kovin kirkasta oli. Vasta kun liemi oli vähän lämminnyt ja ammoniakki lisätty, alkoi liemi melkoisen nopeasti muuttua tummaksi violetiksi -ja lopulta liemestä tuli tosi tumma!

Liemi sai kiehua tunnin ammoniakkeineen, tosin viileästä ulkoilmasta ja pienestä keittolevystä johtuen ei missään vaiheessa kiehunut lujaa, kupliskeli vain hissukseen. Tunnin kiehumisen jälkeen lisättiin esipuretetut langat (aluna-viinikivipuretus). Langat saivat olla hyvin lämpimässä tunnin, sitten liossa sen jälkeen liemessä kaksi päivää ennen kuin ne otettiin kuivumaan, ja kuivutuaan vasta huuhdottiin. Tämän 300 g:n värjäämisen jälkeen värjäysliemi oli suhteellisen kirkasta ja mitäänsanomattoman väristä, että jälkiväriä tuskin olisi tästä tullut...



Takaisin värjäyssivulle