Napajäkälä ammoniakkikäymisellän. 6 dl napajäkälää
4 dl ammoniakkia
4 dl vettä
Iso lasipurkkki

  n. 10 l vettä
2 dl suolaa
n. 350 g lankaa


Ammoniakkikäyminen vaatii aikansa, tässä tapauksessa liemi tuli valmiiksi kolmessa viikossa mutta käyminen voi viedä tuplastikin sen verran ja pidempi aika kuulemma vain vahvistaa väriä, joten tämä värjäämisen laji ei taida olla hätäisen ihmisen hommaa.

Jäkälää murennettiin lasipurkkiin, päälle mitattiin ammoniakki ja vesi, sen verran että jäkälät peittyivät. Sen jälkeen laitettiin purkki tiiviisti kiinni, muovinpala kannen ja purkin välissä takasi riittävän tiiviyden -ammoniakin kun ei tosiaan halua karkaavan purkistaan sisätiloissa! Kansi laitettiin tiiviisti kiinni ja suoritettiin reipas hölskytys, ja heti alkoi näkymään väriä, tosin oranssinruskeaa!

Riittävä lämpö on oleellista käymisen onnistumiseksi, tosin siihen riittää huoneilman lämpötilakin -yleisesti ottaen 15-25 astetta on sopiva. Itse pidin purkkia pimeässä, saunan lauteiden alla. Toinen oleellinen käymisen onnistumisen tekijä on purkin ilmaaminen, alkuperäisen ohjeen mukaan purkkia olisi pitänyt ilmata ensimmäisen viikon ajan jopa 6 kertaa päivässä -siis avata ja pitää muutaman sekunnin ajan auki, sen jälkeen laittaa kansi takaisin kiinni ja hölskyttää lientä reippaasti. Itse en tällaiseen tahdin tiiviyteen kyennyt, ensimmäisen viikon ajan ilmasin kolmesti, toisen viikon kahdesti ja kolmannen kerran-kaksi päivässä (kolmannen viikon tavoin pitäisi toimia mahdollisten tulevien viikkojenkin ajan), ja erinomainen näemmä tuli sittenkin.

Jäkälät kipattiin (ulkotiloissa!) kattilaan, ämpärillinen vettä päälle ja keitos lämpiämään. Kun keitos oli n. 40-asteinen, lisättiin suolat sekä kastellut langat. Keitos lämpeni 80-asteiseksi, sai olla tunnin verran siinä ja sitten keittolevyltä väännettiin virrat pois. Sama lämmitys toistettiin seuraavana päivänä, langat saivat jäähtyä yön yli liemessä sillä välillä. Seuraavan lämmityksenkin jälkeen langat saivat jäähtyä liemessä, sitten ne huuhdottiin. Viimeiseen huuhteluveteen lisättiin vähän etikkaa.

Jos mahdollista, huuhtelukin kannattaa suorittaa ulkotiloissa ja samalla tehdä langoille pieni tuuletus. Vaikka väri on jumalainen, ei liemestä nostettujen lankojen haju ole niitä ilahduttavimpia...

Värjätty tammikuussa 2012.
  

Takaisin värjäyssivulle