Krappijuuri
Vasemmalta: Novita Wool, päällevärjätty karstalanka, luonnonvalkoinen karstalanka, jälkiväri. Ja kyllä, värit ova todella ruskeaan vivahtavia!

Langat: 2 vyyhtiä Novita Woolia, 200 g Kauhavan Kangas-aitan valkoista karstalankaa, 200 g Kauhavan Kangas-aitan karstalankaa jossa pohjavärinä napajäkälävärjätty ruskea.
n. 2 litraa käyneitä, toista kuukautta vanhoja kylmävärjäyksestä jääneitä juurenpätkiä
n. 20 litraa sadevettä
500 g esipuretettua villalankaa

Juurenpätkät tosiaan olivat lionneet hyvin ja hartaasti joten liotusta ei erikseen tarvinnut järjestää. Varmasti oli värikin tullut luovutettua liotuksessa jo melkoisen hyvin, joten keittoa ei jatkettu kuin 20 minuuttia, jonka jälkeen esipuretetut langat lisättiin liemeen. Pääsi kiehahtamaan lankojenkin kanssa, tunnin verran lämmittelivät jonka jälkeen saivat jäähtyä liemessä, kuivua ja sen jälkeen vasta huuhdeltiin.

Jälkivärin langat, aluna-viinikivi-esipuretetut 200 g karstalankaa, saivat liota ensin liemessä kaksi päivää, sitten ne otettiin hellan äärelle ja lientä lämmitettiin niin, että se oli kuuma n. tunnin verran. Jäähtyminen liemessä ja huuhdonta, sitten tuli valmista!
1. väri

krappia 300 g
lankaa 600g
 alunaa 90g
 viinikiveä 30g

Pienet juurenpalat murskattiin vieläkin pienemmiksi ja liotettiin sadevedessä yön yli. Seuraavana päivänä lämmitettiin juurenpätkiä pitkään ja hartaasti, toista tuntia lämpiämisen jälkeen, mutta varottiin keittämästä. Juurenpätkät hävisivät liemestä komeasti kangasliinan läpi siilaamalla, sitten saatiin puretusaineet ja langat sekaan. Tunti lämmittelyä taas, sitten langat pois ja huuhtomisen kautta kuivumaan komeasti tamppaustelineen päälle. Varsinkin harmaasta langasta (keskellä) tuli tosi komea :)Ensimmäinen jälkiväri

530g lankaa
 90g alunaa
25g viinikiveä

Operaatio toistettiin kuten ensimmäisen värin kohdalla, siilaamista jne toki lukuun ottamatta..

Toinen jälkiväri

Kyllä vaan, liemi antoi vielä toisen jälkivärin. Yksi vyyhti jätettiin yön yli lillumaan liemeen ja aamulla siitä oli tullut suloisen persikkainen vaaleanpunainen, harmi että jäi kuvaamatta :)

Takaisin värjäyssivulle