Kietaisumallinen olkainmekko


Koska viikinkinaisen olkainmekon malli on hieman hämärän peitossa vielä toistaiseksi, erilaisia teorioita mekon mallista on kovasti liikkeellä. Tämänhetkinen vallalla oleva päätelmä taitaakin olla, että mekon malleja on ollut useampia. Tätä päätelmää tulee se, että solkien sisältä on löydetty erilainen määrä mekkoa kannattelevia lenkkejä, paitsi Birkasta mutta myös muualta.

Tässä toteutettu kolmen lenkin yhdistelmä on löytynyt myös Yorkshirestä ja ajoitettu 800-luvun loppuun.  Kyseinen hauta on tullut tulletuksi Adwick-le-streetin löytönä. Penelope Walton Rogers ja Greg Speed julkaisivat siitä tutkimuksen, A burial of a viking woman at Adwick-le-Street, South Yorkshire. Kuten tutkimuksen tekstistä voi lukea, itse mekosta ei järin paljon ollut jäljellä. Mitenkään virallinen totuus tämä malli ei siis ole, kunhan testi miten tällainen lenkkimäärä saataisiin järkevästi mekkoon upotettua ja miten sellainen mekko toimii.

Käytännössä se toimii varsin hyvin, joskin on päällekäin asetetut reunat ovat taipuvaisia hieman aukeamaan ja vetämään vinoon kävellessä. Riittävän napakasti asetettu vyö riittää kyllä hieman hillitsemään tätä ilmiötä. Samaten apua saattaisi olla lenkkien toisenlaisesta asettelusta, jos lyhyet lenkit laittaisi lähemmäs reunaa. Tosin se saattaisi yhtä hyvin pahentaa ilmiötä kun kappaleet eivät menisi  niin paljoa päällekäin. Mene ja tiedä siitä sitten.

Kaava  ja tekniikat

Mekon kappale on koko kankaan levyinen, 150 cm leveä kaitale. Kappaleen valmiit hulpioreunat on asetettu pystysuoraan, alareuna on taitettu sisäänpäin ja ommeltu luotospistoilla kiinni. Yläreunan käänne on taas taitettu ulospäin ja piilotettu lautanauhan alle, se ei siis näy kummallekaan puolelle - varsin kätevä ja nätti tekniikka vaikken aikakautisuudesta menisikään täysin takuuseen. Luultavimmin kun koko mekko olisi viikinkiajalla kudottu mittaansa jo alunperin, jolloin erikseen huoliteltavia reunoja ei olisi jäänyt ollenkaan...

"Kaava" mekosta on alla, tosin se ei ole mittakaavassa, korkeintaan vähän sinnepäin. Kangas on kalanruototoimikaskuvioista villaa, samaten lenkit ovat tehdyt tästä kankaasta.

((Ja muuten, kuvan ilmeeseen ja olemukseen löytyy selitys, läpimärät ja kylmät kengät. :P ))