Neulakinnas

Neulakinnastekniikalla tehtyjä sukkia

Sukat
Neulakinnastekniikka (ruots. nålbinding, engl. nalbinding, single-needle knitting, knotless netting) on puikoilla neulomista vanhempi tapa valmistaa tekstiilejä -pääasiassa pieniä asusteita kuten lapasia tai sukkia mutta myös isompia töitä. Neulakinnasta tehdään kahden puikon sijasta yhdellä suurella puisella, luisella, sarvisella tai metallisella neulalla.

Neulakintaan tekemisen alkujuuria ei aivan varmasti tiedetä, ja sitä on esiintynyt  hyvinkin eri puolella maailmaa. Vanhimmat neulakintaan jäänteet lienevät päähineet Tarimin autiomaasta Kiinasta 1000-luvulta ennen ajanlaskun alkua1. Päähineitä Tarimin löytöjen lisäksi ei ole juurikaan löytynyt, varsinkaan Euroopasta, josta on löytynyt sen sijaan useampiakin sukkia ja lapasia. Keskiajan jälkeen puikoilla neulominen syrjäytti läntisessä Suomessa neulakintaan teon mutta perinne jatkui pitkään Skandinaviassa, syrjäseuduilla kuten itäisessä Suomessa, toiseen maailmansotaan asti ja senkin jälkeen.

Tässä on muutamia omia tekeleitäni, mukana jokaisen esineen yhteydessä on tarkempia yksityiskohtia käytetystä langasta ja neuloksesta.


1. http://www.alixtiberga.com/

Kirjallisuutta:

Krista Vajanto : Euran emännän neulakintaat (Pro gradu)
Neulakinnastekniikalla tehtyjä lapasia

LapasetPäähineet

'