Lautanauha

Yksinkertaisia nauhoja ja ohjeita


12 lautaa tarvittiin, 8 eteen ja 8 taakse kääntäen.
Novitan seiskaveikkaa (valkoinen), Novitan Nallea (ruskea), Gjestalin Jannea (punainen) ja Sandnesgarnin Smartia (vihreä). Ostovärejä siis kaikki. Ihan kiva perusnauha :)
12 lautaa, aina eteenpäin. Tuo 2-ja 11-lautojen väritys yrittää siis olla murretun sävyinen punainen eikä ruskea..
Seiskaveikkaa (sin. & valk.) ja Gjestalin Jannea (punainen) lankana, ostovärejä kaikki. Kuvio perustuu Maskun Humikkalan ristiretkiaikaiseen haudan nauhalöytöön, tämä versio yrittää parhaansa mukaan olla uskollinen alkuperäiselle -värit ovat samat- sillä erolla että tämä on melko lailla paksumpi kuin alkuperäinen, viitan reunukseksi oletettu kun tästä taas meinattiin vyötä. Seija Sarkin Ristiretkiaikaiset nauhat -gradusta ohje ja muut infot.14 lautaa, käännöksillä 7 eteen, 7 taakse.
Oman värjäämön Woolia (Novita) taas kudottavana niinkuin melkein yleensä on tapana, punaruskea on sipulinkuoresta, hailukka vaalea keltainen hevoskastanjasta ja vihreä kuparilla höystetystä koiranputkesta.16 lautaa, käännöksillä 8 eteen, 4 taakse, 4 eteen, 8 taakse, 4 eteen, 4 taakse ja sama taas alusta.
Lankana Novitan Seiskaveikka ja Jussi (molempia sekaisin). Keltainen on värjätty nokkosella ilman rautaa, vihreä nokkosta raudalla. Punaruskea on kuivattua kielonlehteä, kuteena ohut keltainen villainen purkulanka -meni käyttöön nekin pikkukerät kun ei oikein tiennyt mitä niillä olisi tehnyt..8 lautaa, aina eteenpäin. Vinkeä pintaefekti tuli siitä kun keskimmäiset 6 lautaa jätettiin vajaalle langoitukselle - mustalla merkityt kohdat ovat siis ilman lankaa!
Kaarinan muinaispuvun nauhahan siis tämä, alunperäinen noin vuodelta 1025. Värikin on melkoisen tavalla alkuperäinen joskin nyt kielonlehdillä värjätty toisin kuin alkuperäiset... Lankana toimi siis Novitan Wool, kuteena oranssi Janne (Asa Gjestal Spinneri). Ei nimittäin ollut Woolia tarpeeksi kuteeksi käyttämiseen ja tuo oli värissä lähinnä kotoa valmina löytyneistä. Kovin mukava oli tätä kutoa silkin onnettoman hitaan nysväämisen jälkeen :)16 lautaa, 8 eteen, 8 taakse -käännöksillä.
Nauhalla on muuten leveyttä hiukan reilu puoli senttiä.. Kertoo siis jotain langasta joka oli ihan puhdasta silkkiä. Liukas pirulainen kudottavaksi! Hidastakin se oli, tietenkin, mutta sepä oli tuossa silkissä hyvä että se kesti ihan uskomattoman kovaa vetoa evätkä langat takertuneet toisinsa yhtään ainoaa kertaa. Mahdollisesti yritetään siis toistekin :)10 lautaa, ylempi 4 eteen, 4 taakse, 3 eteen, 3 taakse-järjestyksellä.
Alempi taas 4 eteen, 4 taakse-järjestyksellä myös, kuvion "katkaisemiskohdassa" 8 eteen, 8 taakse.

Olipahan kuningasajatus ottaa nauhantekolangaksi Floricaa -onko mukavan pehmoinen ja löyhäkierteinen lanka ollut ikinä hyvä ajatus nauhankudontaan? Niin, ei se ollut sitä edelleenkään. Yhdellä loimilangan katkeamisella per nauha sentään vain päästiin, ja pituutta näillä nauhoilla on sentään 5 m 40 cm. Kummatkin nauhat on tehty siis ihan samalla langoituksella, kääntöjärjestys ja aloituskohta vain on vähän eri.Vaihteeksi taas yksinkertaisempaa. 4 eteen, 4 taakse-järjestyksellä mennään.
Lanka sentään oli uutta, Vuorelman Satakieli-nimistä. Ohutta kuin mikä ja kestävää kutoa -tätä tulee jatkossakin käytettyä tärkeimpiin projekteihin. Hinta estää sen, ettei ihan ex-tempore-kokeiluihin viitsi uhrata...20 lautaa, käännetty 6 eteen, 6 taakse.
Lanka tässä on 7:ää veljestä, vaaleampi vihreä on värjätty pietaryrtillä aika rautaisessa vedessä.. Malli tähän on Guntramin sivuilta, ei siis omaa keksintöäni.7 lautaa, käännetty aina vain eteenpäin.
Perusmallihan tämä. Piti vain tehdä jotain nopeata. Aluksi meinasin tehdä 4:n käännöksillä mutta eihän niitä reunoja katsonut pirukaan. Lanka oli mukava yllätys, Smart-niminen. Ihana kutoa, ei röhnästä ollenkaan :)14 lautaa, käännetty 4 x eteen, 4 x taakse, 3 x eteen, 3 x taakse, 4 x eteen, 4 taakse jne..
Valmis on tämän näköinen.
Lankana käytetty Vesa-sukkalankaa, 50-50 villa/polyamidi, kuteena se iänikuinen ohut pellavalanka. On muuten aika röhnästävä kudottava tuo Vesa.16 lautaa, käännetty 7 kertaa eteen, sitten 7 kertaa taakse.
Valmis huonon skannauksen kanssa näyttää jotakuinkin tältä.
Lankana käytetty Vesaa, 50-50 villa/polyamidi, kuteena ohut pellavalanka.10 lautaa, käännetty 4 kertaa eteen ja 4 kertaa taakse.
Tässä lopputulos. Lankana käytetty itse värjättyä 7:ää veljestä (vaalea värjätty kuusenkävyillä, keskiruskea tammenterhoilla). Tummanruskea on ohuempaa ja tuon värisenä ostettua. Ja sama ohut pellavalanka taan kuteena.Tulitko hakukoneella? Hyppää etusivulle!