Lautanauha

Ryhmittäin käännettyjä nauhoja ja ohjeita

Kaukolan Kekomäen mallin mukaan kudottu nauha, ohje Maikki Kariston kurssimonisteesta. Kuvassa pieni källi näkyvissä, S-kuvioiden pitäisi olla toistensa peilikuvia...

12 lautaa joista 4 reunalautoja.
Langoista vihreä Novitan nallea, keltainen Sandnes garnin Lanett:ia. Olisi voinut olla ohuempaakin, mutta kyllä tästä oikein kiva tuli :)Melkein omasta päästä tämäkin, tosin kuvioaihetta oli haettu Birkasta jossa kovin samankaltainen kuvio oli brokadinauhassa (Geijer: Die textilfunden aus den Gräben). Kuviosta ei siis voi ottaa kunniaa, jos jostain niin kääntöjärjestyksestä vaikka vahvasti epäilenkin että en taida kuitenkaan olla ensimmäinen joka näin yksinkertaisen kääntöjärjestyksen on hoksannut :)

Eli kaikki laudat (10 kpl) langoitettu S-suuntaan.

1. 4 x kaikki eteen
2. 3 x 1-5 taakse, 6-10 eteen
3. 3 x 1-5 eteen, 6-10 taakse

ja taas alusta...

Lanka on ohutta Pirkkaa ja Satakieltä, sekalaisessa yhdistelmässä. Vaikka kuva ei ihan selvästi sitä kerrokaan, siinä on vaaleampaa ja tummempaa sinistä sekaisin, en tosin muista että kumpi oli mitä merkkiä. Kovin samanlaisia ovat kudontaominaisuuksiltaan, ettei sen puolin.Ihan omasta päästä taas vaihteeksi, yksinkertainen mutta kovin mukava, me thinks :) Eli kaikki laudat langoitettu Z-suuntaan.

4 x kaikki eteenpäin
4 x 1-5 eteen, 6-10 taakse
4 X kaikki taakse
4 x 1-5 taakse, 6-10 eteen
ja taas alusta...

Lankana kahta eri samanpaksuista laatua, Ohutta Pirkkaa (vaaleansininen) ja Kamenaa (tummempi). Melkoisen pian selvisi mikä ero niillä on -Kamena katkesi 15 sentin välein jostain kohdasta kun taas Pirkat kestivät ilman yhtään katkeamista koko loimen ajan. Jatkuvat katkeamiset tekivät kutomisesta aika rasittavaa joten nyt on sitten virkaheittona yksi kerä nättiä siniharmaata. Ei enää ikinä lautanauhaa siitä... :(18-lautainen, Viivi Merisalon Nauhoja-kirjasta ohje 145. Kuvaa tästä tekeleestä oli aika hankala saada, värit siis eivät ihan oikeasti vastaa kuvassa näkyviä, luontiohjeessa nähdyt ovat vähän lähempänä.. :)
Taas ovat itsevärjättyjä langat, Novitan Woolia kummatkin. Ruskea on porkkanannaateilla, punertava on kuivien kielonlehtien jälkiväri. Vallan mukava oli taas pitkästä aikaa tehdä jotain mihin piti oikein keskittyä!12 lautaa, kerrankin omasta päästä :) Eli yksi s-kuvio on tällainen:
4 x 1-6 eteen, 7-10 taakse, 11-12 eteen
4 x 1-12 eteen
4 x 1-2 eteen, 3-6 taakse, 7-12 eteen
Toisinpäin olevaan kuvioon sitten tietenkin käännöt vastakkaisessa järjestyksessä.
Lanka seiskaveikkaa/jussia, paitsi turkoosi josta ei mitään muistikuvaa. Keltainen on värjätty hevoskastanjalla, vihreä lupiinilla.14 lautaa, malli Viivi Merisalon kirjasta Nauhoja, malli 143. Tämän pohjalta iski valtava kuume tehdä enemmänkin egyptiläisiä diagonaaleja :)
Lanka oli ihan selkeää 7-veljestä, 75 villa/25 tekokuitu. Valkoinen on ostoväri, ruskea tavallaan vahinkolaukaus, kuivatuista porkkanannaateista tuli keltaisen sijaan tuollaista... No, kiva väri sinänsä.10 lautaa, tvilliä eli lautoja käännetty enemmän kuin laki sallii eli sitä ei juuri lyhyesti pysty sanomaan: kts. ohje Phiala's string page-sivulta. Ensimmäinen yritys tästä lajista, by the way!
Lanka oli virolaista ohuenpuoleista villalankaa (merkistä ei tietoakaan) joka oli kaikenkisäksi hiukan huovuttunut värjäyksessä (koivunlehti, lipeäkäsittely jälkeenpäin)... Lisäksi n. 1 metrin kohdalla yksi loimilangoista meni ja katkesi, joten se projekti jäi siihen. En ihan äkkiä koita uudestaan :o/12 lautaa, käännetty kahden ryhmissä eli reunasta laudat 1 ja 2 "väärinpäin", käännä 2 kertaa, käännä 3-4-laudat 180 astetta ja taas 2 käännöstä, 5-6-laudat ympäri ja 2 käännöstä jne. Kun kaikki on käännetty käännä koko pakka 2 kertaa ja ala tulla takaisinpäin; 12-11 ympäri ja 2 käännöstä...
Lanka on taas 7:ää veljestä, tumma vihreä on nokkosta harmaalle langalle ilman rautapuretusta, vaaleampi on samaa kuin alla eli tahattomasti raudalla terästettyä pietaryrttiä.

Tulitko hakukoneella? Hyppää etusivulle!